Jak by řekla jedna moje kamarádka (zdravím Tě, Irenko😊) "jsou to týpci😊". Žádné množství zvířat pro ně není dost. Chtějí pro děti zdravé drůbeží maso? Ok, začnou chovat kuřata, kachny, slepice i králíky. No jo, ale když ono i to kozí mléko a možná i maso by bylo fajn… Tak přidají stádečko koz. Ale víte jak, takové vlastní hovězí taky není k zahození, no což, tak začnou chovat i nějaké ty kravičky…a tak pořád dál :-D
Začínali jste jen s pár kuřaty a králíky. Jak se to stalo, že dneska máte hospodářství, které zásobuje masem i vejci široké okolí?
Naším prvotním záměrem bylo vypěstovat a vykrmit si vše pro vlastní potřebu, abychom věděli co vlastně jíme. Možná to zní trochu otřepaně, ale my opravdu věříme tomu, že "jsme to, co jíme." Nejprve jsme naším masem zásobovali jenom naše příbuzné a známé. Ale ta chuť prostě mluví za vše a časem se to prostě rozkřiklo😊. Postupně jsme přidávali a dneska už zásobujeme masem Pardubicko, Hradecko a částečně i Prahu.
Už Vás trochu znám, ale přesto se ptám, má to někde konec?
Stále se držíme v rovině malé rodinné farmy, abychom mohli dopřát zvířatům stále stejný komfort. Jsme přesvědčení, že maso dělá to, jak se k němu člověk za jeho života chová, čím ho krmí, zda žije volně a bez stresu. To je náš základ, kterým se řídíme. A dokud to budeme zvládat naplňovat, máme prostor pro růst.
Takové hospodářství znamená spoustu práce, v sezóně obzvlášť. Jak to jde dohromady s rodinným životem?
Život dnešních dětí a mládeže může být v jistém smyslu hodně pohodlný. My jsme ale pro ty svoje dětičky chtěli něco jiného. Aby měly možnost poznat i jiný život, aby věděly, co je to láska ke zvířatům a co je tvrdá a každodenní práce, prázdniny neprázdniny, svátek nesvátek, víkend nevíkend, prostě každý den jsou povinnosti, ale také aby měly možnost zažít to, že se nám za to zvířátka odvděčí.
Z vlastní zkušenosti vím, že je vaše maso chuťově naprosto luxusní. Naše děti si obzvláště oblíbily pečenou kachnu, ale i kuře, ze kterého udělám tolik řízků, že po obědě zbyde i na odpolední sváču. Podělíte se s námi o Váš oblíbený recept?
Co se týče nejoblíbenějšího jídla, máme jasno. Určitě je to třináctihodinová kachna, po které se dělají všem boule za ušima :-). Příprava je velmi jednoduchá, potřebujete jen sůl, kmín, kachnu a čas. Osolenou a okmínovanou kachnu pomalu pečeme 7 hodin na 90 stupňů, potom teplotu zvýšíme na 120 a necháme kachničku péct dalších 6 hodin. Na závěr ještě potřeme medem a necháme opéct kůrčičku pěkně dozlatova. Nic víc, nic míň. Garantujeme Vám, že lepší kachnu jste ještě nejedli!
Děkujeme Vám za inspiraci. Jménem celé mé rodiny a všech spokojených návštěvníků našich farmářských trhů Vám ze srdce přeji, ať Vás síla neopouští, abyste nás dlouho vydrželi zásobovat lahodným masem :-) Ne, vážně, ať se Vám daří! (lc)
Farma Převýšov
+420 602 790 444
Copyright © 2024 Sproki s.r.o. - všechna práva vyhrazena
Powered by GoDaddy
"Sušenky" alias cookies jsou soubory, které používáme k vyhodnocení návštěvnosti webu. Podle nich stránky vylepšujeme, aby byly pro vás přehledné a srozumitelné. Souhlasíte s tím, že je používáme?