Pokud naše trhy navštěvujete, určitě jste si jich už všimli. Maličké rostlinky, které přitahují zraky každého, kdo jde okolo. O tom, čím jsou mikrobylinky výjimečné, jsme si povídali s jejich pěstitelem Mirkem Hlubučkem. V reálném životě si spolu tykáme, proto ani tady nebudeme předstírat, že je tomu jinak.
Microgreens Hradec Králové. Není to trochu provokativní název na pardubických trzích? 😊
No jo no, je…Ale co naděláme, když jsme z toho Hradce. Začali jsme tady, postupně rozjeli naši výrobu, získali první zákazníky, otevřeli první obchod… Dobrou zprávou ale je, že bychom rádi rozšířili naši pěstírnu i do Pardubic. Vnímáme, že je tu o naše produkty velký zájem.
To máš pravdu, potvrzuje to ta dlouhá fronta, která se každé trhy line kolem vašeho stánku. Tvůj příběh je vlastně trochu podobný tomu mému. Dlouhé roky jsi ve vysoké manažerské funkci řídil obchody velkého řetězce v několika zemích. Co tě přimělo k tomu, udělat takovou změnu?
Asi právě ty dlouhé roky😊 Ne vážně, vždycky jsem toužil po tom, mít vlastní firmu. Produkovat něco, co bude reprezentovat můj pohled na život, zkrátka něco, za čím si budu moci 100% stát a být na to pyšný. S mikrobylinkami jsem se poprvé setkal ještě při mé předchozí práci a chytlo mě to. Rozhodl jsem se zařadit k té skupině „bláznů“, kteří vyměnili sako za zástěru a šli za svým snem. A musím dodat, že nelituji.
Určitě i díky tobě mikrobylinky teď zažívají veliký boom. V čem je jejich kouzlo?
Rád říkám, že jsou sice malé, ale jejich chuť je výrazná a silná. Nahradí plně běžnou zeleninu a přitom jsou lépe stravitelné a obsahují méně kalorií. Z pohledu výživy obsahují až 40x více živin, než dospělé rostliny, více minerálů, vitamínů i antioxidantů. Často se jim říká strava budoucnosti, protože je lze pěstovat udržitelně a na poměrně malém prostoru a bez zbytečnýé chemie. Navíc se s nimi tolik neplýtvá. Každý den si prostě ustřihnete tolik mikrobylinek, kolik spotřebujete.
Nabízí se otázka, jestli by se nedalo zajít ještě dál?
Určitě dalo a už na tom pracujeme. Už brzy se v naší nabídce objeví i mladé salátky a bylinky. Zálusk mám ale i na další plodiny – mrkvičky, cuketky, dýně… Ekologické pěstování se stalo mojí vášní, takže stále hledám cesty, jak naši nabídku rozšiřovat.
Podělíš se s námi o své favority? Jaké mikrobylinky nejvíc frčí u vás doma?
Těžko vybrat ze 30-ti druhů, které už dnes pěstujeme, jeden konkrétní. Mě asi nejvíc baví právě ta pestrost, kterou microgreens nabízí.
Ze začátku jsem byl nejvíc unešený z kapusty a rukoly. Časem jsem si dokonce oblíbil druhy, které mi zpočátku úplně „nevoněly“, například koriandr.
Nejvíc microgreens u nás spotřebujeme prostě jen tak na pečivu s obyčejným pomazánkovým máslem nebo Lučinou.
Můj osobní tip je kombinace slunečnice a rajčat. Hned jak budou k dispozici ta voňavá uzrálá na sluníčku, bude salátek s olivovým olejem a troškou sýra ( feta, balkán …) na talíři několikrát týdně.
Děkujeme moc za tip a těšíme se zase příště na trzích na viděnou! (lc)
Microgreens Hradec Králové
+420 702 127 746
Copyright © 2024 Sproki s.r.o. - všechna práva vyhrazena
Powered by GoDaddy
"Sušenky" alias cookies jsou soubory, které používáme k vyhodnocení návštěvnosti webu. Podle nich stránky vylepšujeme, aby byly pro vás přehledné a srozumitelné. Souhlasíte s tím, že je používáme?