Buďto Vám pod nosem zalahodí nezaměnitelná vůně zrovna upečeného chleba anebo pro některé z nás ještě lákavější vůně čerstvě uvařené kávy. Ve stánku NOKAFE manželů Nožičkových najdete obojí v top kvalitě. Jaké je tajemství jejich vynikajícího vánočního cukroví? Jsou pro ně ocenění důležitá? A který kousek ze své produkce mají nejraději? O tom všem jsme si povídali v jejich kavárně na pěší zóně v Hradci Králové.
Tak jak je to s tím vánočním cukrovím? To nejlepší, nejkřehčí, nejjemnější bylo vždycky od babičky. Čím to je?
Vlastně je to docela jednoduché. Základem jsou dobré suroviny. A máslo… hodně másla. Žádné náhražky typu margarín nebo ztužený tuk. Kvalitní máslo je hlavním nositelem chuti. Nelze ho ničím nahradit. Se vší pokorou jsme navázali na rodinnou tradici. Dědeček Stanislav Nožička byl skvělý kuchař a restauratér. Společně s babičkou provozoval v 60. letech minulého století hostinec U Nožičků na Slezském předměstí v Hradci Králové. I při pečení cukroví jsme vycházeli ze starých rodinných receptů a ty prostě fungují pouze s tím starým známým dobrým máslem.
Přes pečení cukroví jste se vlastně k cukrařině dostali. Jak těžké je prosadit se v takové konkurenci, přeci jen cukráren je v centru Hradce i Pardubic hned několik.
Za nás je to stále o těch surovinách. A pak také o poctivé řemeslné práci. Když jste obchodník, život Vám občas ukazuje různé zkratky. Jak zkrátit dobu kynutí, jak nahradit to a ono, jak zlevnit recepturu a zvýšit si marži. Ale když ctíte řemeslo, víte, že se tím nemůžete nechat zlákat. Důležité je udržet si svůj cíl a neuhnout z cesty. Trvá to sice déle, ale Vaši zákazníci to ocení. Získáte jejich důvěru a když ji nezklamete, zůstanou Vám věrní.
Když někdo ochutná Váš chleba, pěje na něj samou chválu. Neznám nikoho, kdo by to měl jinak. Chtěli jsme doma vyzkoušet, jak dlouho vydrží čerstvý, ale nikdy nezbyde ani do druhého dne. Krásně měkký, nadýchaný, akorát kyselý. V čem tkví to tajemství?
Jednoduše - žitný kvas a kvalitní mouka. Žitnou a pšeničnou mouku i různé druhy semínek nakupujeme od prověřených lokálních dodavatelů. Žitný kvas krmíme dvakrát denně, abychom jej drželi ve špičkové kondici, což se promítá i ve výsledné chuť našich chlebů. Kromě Tradičního kváskového pšenično-žitného chlebu máme v nabídce i žitno-pšeničné chleby, čistě žitné, celozrnné cihličky, toastové chleby, mazance, koláče, rohlíky, vánočky, zkrátka všechno, po čem je v dané sezóně poptávka.
Vaše výrobky už získaly mnoho ocenění. Který je Váš nejoblíbenější?
Do soutěží vždycky přihlašujeme to, co nám aktuálně nejvíce chutná. Takže to můžou být sušenky Levandulky, dezert Mrkváček i řemeslný kváskový chléb Oliva. Všech cen si moc vážíme, jsou pro nás potvrzením toho, že svoji práci děláme dobře. Opakovaně jsme získali ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje, několik produktů má zároveň i známku Regionální produkt Hradecko. V roce 2021 jsme se stali absolutními vítězi v soutěži Potravina a Potravinář Královéhradeckého kraje.
Ptát se Vás, jestli máte raději kávu nebo čaj, je asi zbytečné, že? Vaříte si i doma svou Královéhradeckou kávu?
Jsme velcí milovníci kávy a našim zákazníkům chceme nabídnout jen to nejlepší. Takže musíme hodně zkoušet a ochutnávat, porovnáváme příchutě, způsob pražení, testujeme konkurenci… ale naše káva u nás jednoznačně vede. Stojíme si 100% za její kvalitou a i to je důvod, proč se „taháme“ s kávovarem i na farmářské trhy😊
A my Vám za to děkujeme, protože naše sobotní rána jsou hned veselejší. A věřím, že si tím získáte i návštěvníky pardubických trhů… přestože jste z Hradce 😊 (pardon, ale tento vtípek mám od zpěvačky Zuzky Navarové, která ho jako rodilá Hradečanda s gustem používala na všech svých pardubických koncertech…) Ať se vám daří! (lc)
NOKAFE
Čelakovského 487
Hradec Králové
Copyright © 2024 Sproki s.r.o. - všechna práva vyhrazena
Powered by GoDaddy
"Sušenky" alias cookies jsou soubory, které používáme k vyhodnocení návštěvnosti webu. Podle nich stránky vylepšujeme, aby byly pro vás přehledné a srozumitelné. Souhlasíte s tím, že je používáme?